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INTER-OFFICE CORRESPONDENCE 

MEMORANDUM NO. 2022-169 

TO: 

CC: 

FROM: 

DATE:  

RE: 

Mayor Frank Ortis 
Members of the City Commission 

Charles F. Dodge, City Manager 
Samuel S. Goren, City Attorney 
Michael D. Cirullo, Jr., Assistant City Attorney 

Julie F. Klahr, Deputy City Attorney JFK 

October 24, 2022 

City of Pembroke Pines (“City”) \ Pembroke Pines Charter 
School – Enrollment Preference 

You have inquired whether the Pembroke Pines Charter School (“Charter 
School”) enrollment preference can be expanded to provide a legacy 
preference for alumni of the Charter Schools.  Under the existing charter 
school law, this question must be answered in the negative. 

Enrollment preference is set forth in §1002.33(10)(d), Florida Statutes, which 
provides: 

A charter school may give enrollment preference to the 
following student populations: 

1. Students who are siblings of a student enrolled in the
charter school.

2. Students who are the children of a member of the
governing board of the charter school.

3. Students who are the children of an employee of the
charter school.

4. Students who are the children of:
a. An employee of the business partner of a
charter school-in-the-workplace established under
paragraph (15)(b) or a resident of the municipality in
which such charter school is located; or
b. A resident or employee of a municipality that
operates a charter school-in-a-municipality pursuant to
paragraph (15)(c) or allows a charter school to use a
school facility or portion of land provided by the
municipality for the operation of the charter school.
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5. Students who have successfully completed, during the previous year, a 
voluntary prekindergarten education program under §1002.51-
1002.79, Florida Statues, provided by the charter school, the charter 
school’s governing board, or a voluntary prekindergarten provider that 
has a written agreement with the governing board. 

6. Students who are the children of an active duty member of any branch 
of the United States Armed Forces. 

7. Students who attended or are assigned to failing schools pursuant to 
Fla. Stat. §1002.38(2). 

Enrollment preference is limited to those situations set forth above. Without amending the 
statute, the Charter School could not amend its enrollment preference nor could the Charter 
School Sponsor authorize such an amendment in the charter contract. 

This issue has arisen in the past upon the inquiry of a “Charter Starter,” a student who enrolled in 
the Charter School in its initial year of operation and graduated from the Charter School who 
sought to have their child(ren) enrolled at the Charter School under a preference enrollment.  The 
response to the inquiry at that time was consistent with the ultimate determination herein and for 
the same reason. 

It has also arisen in the context of seeking enrollment preference for the sibling of a graduate 
alumnus. While siblings are usually afforded enrollment preference, the statute only 
contemplates a sibling preference if the sibling is enrolled at the Charter School at the time the 
preference enrollment is provided. The preference was initially provided to afford families the 
ability for their children to attend the same school simultaneously rather than travel to multiple 
schools in the day. 

CONCLUSION 

While one of the initial purposes and intents for the creation of charter schools was to provide an 
innovative educational environment and model, charter schools are limited to the boundaries of 
what is authorized by state law.  The Charter School cannot operate in a manner outside of the 
school of its application or charter contract with its Sponsor, nor the limits of the authority 
prescribed by Florida law. If the City seeks to offer such opportunities, it would require an 
amendment to the charter school law. Whether to seek amendment of the statue or not is a 
determination to be made by the City Commission sitting as the Charter School governing board. 
One consideration to be contemplated in making such a decision is the impact such preference 
may have on the Charter School enrollment, if any. 

To the extent that the foregoing answers the inquiry posed, please let us know how we may of 
further assistance to the City in this matter. 

JFK:jc 

http://www.leg.state.fl.us/Statutes/index.cfm?App_mode=Display_Statute&Search_String=&URL=1000-1099/1002/Sections/1002.51.html
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